Sfaturi utile si intrebari

Sfaturi ingrijire

Pe langa multiplele aspecte pozitive pe care le are, cresterea sperantei de viata presupune din pacate si faptul ca tot mai multe persoane se confrunta cu problema, puternic dependenta de varsta, a incontinentei. Toate aceste persoane au nevoie de ajutor, care de cele mai multe ori este acordat de catre apartinatori sau, in cazul celor internati in spitale sau centre de ingrijire, de asistentii medicali.

 

Tulburarea functiei vezicii urinare, insotita de incontinenta urinara (denumita popular vezica slabita) reprezinta una din cele mai frecvente afectiuni ale varstei inaintate. Potrivit Societatii Internationale a Continentei (ICS), intre 5 – 6 % din populatie sufera de o forma de incontinenta, care necesita tratament sau ingrijire speciala:
– in grupa de varsta de peste 60 de ani, 11% dintre persoane sunt afectate de incontinenta,
– in cazul celor cu o varsta de peste 80 de ani, procentul celor afectati se ridica la 30%.
Dependenta puternica a incontinentei urinare de varsta, explica si cifrele ridicate, peste medie, in cadrul caminelor de batrani si a centrelor de ingrijire a varstnicilor.

Consiliere escare

Daca dvs. sau o persoana apropiata sufera de escare si doriti sa aflati mai multe despre ce sunt, cum se ingrijesc si cum pot fi tratate escarele cu pansamente moderne, nu ezitati sa ne contactati!

Apelati gratuit* 0800 800 943 de luni pana joi intre orele 9.00 si 16.00 si aflati de la specialistul HARTMANN care sunt variantele de tratament cu pansamente moderne.

Ce sunt escarele?

Fie ca se afla intr-o unitate medicala sau la domiciliu, persoanele imobilizate temporar (de ex: in urma unei interventii chirugicale) sau permanent, prezinta riscul de a dezvolta escare.
Escarele reprezinta rani la nivelul pielii, care apar in urma mentinerii corpului intr-o pozitie fixa, o perioada indelungata de timp. Ca urmare a presiunii constante exercitate asupra pielii, se diminueaza alimentarea cu sange a zonei afectate, ceea ce conduce la moartea tesutului respectiv.

Principalii factori de risc pentru aparitia escarelor sunt reprezentati de imobilitate sau de nivelul scazut de activitate, care pot fi determinate de:

• o stare de sanatate precara, care limiteaza mobilitatea;
• recuperarea dupa o interventie chirurgicala;
• paralizie, stare de sedare, coma;
• afectiuni care necesita repaus la pat pe perioade indelungate;In majoritatea cazurilor, escarele apar in zonele cu proeminente osoase, care vin in contact cu suprafata patului/ scaunului: zona sacrala (coccis), fese, coate, solduri, glezne, calcaie, umeri, spate, etc.

Pentru a preveni formarea ranilor

Pentru a reveni formarea ranilor se recomanda repozitionarea pacientului la fiecare 1-2 ore si folosirea de dispozitive anti-escare. Daca pacientul prezinta deja escare, acesta trebuie pozitionat astfel incat rana sa nu mai fie supusa presiunii corpului (sa nu stea pe rana), indiferent daca este asezat pe o suprafata moale.

Primul semn al aparitie unei escare il reprezinta inrosirea pielii din zona de presiune. In lipsa unei ingrijiri corecte, escara se agraveaza, putand evolua de la o rana superficiala la rani adanci, care pot ajunge pana la os, punand in pericol viata pacientului. Escarele sunt cauza decesului a 7-8% din totalul pacientilor cu paralizie totala a membrelor inferioare.
tratament escare

 

In practica medicala, s-a dovedit ca escarele pot fi tratate cu succes prin terapia umeda bazata pe utilizarea pansamentelor hidroactive, care, spre deosebire de tratamentele conventionale, atenueaza durerea la nivelul ranii, indeparteaza infectia si cresc confortul pacientului. Aceste pansamente pot fi utilizate cu succes si la domiciliu, insa pentru recomandarea pansamentului potrivit este necesara identificarea stadiului de evolutie al escarei.

Ranile cronice se pot vindeca

Solicitati, in cadrul comenzii DVS, includerea GRATUITA in colet a Ghidului practic pentru tratamentul escarelor, care contine informatii utile despre cum putem preveni, ingriji si trata aceste rani.

Camine / Firme ingrijire

Sanacas poate aplica tratamente moderne pentru controlul si vindecarea plagilor cronice la dumneavoastra acasa, alaturi de o serie completa de tratamente medicale complementare. Va putem oferi suport sub mai multe forme, inclusiv gratuit prin sistemul asigurarilor de sanatate.

www.sanacas.ro

Produse igienice pentru incontinenta

In ciuda eficientei anumitor metode de tratament, exista situatii in care utilizarea produselor igienice absorbante precum tampoanele sau scutecele pentru adulti nu poate fi evitata. Aceste produse confera maximul de siguranta si confort, imbunatatind simtitor calitatea vietii persoanelor afectate.

Expunerea pielii la umiditate si la substantele agresive din urina si materiile fecale conduce la inflamatii si macerarea epidermei – stratul pielii care asigura bariera de protectie a organismului fata de mediul extern. In plus, mantaua lipo-proteica acida a pielii este compromisa (stratul epidermei care asigura protectie impotriva microorganismelor si substantelor chimice), iar bacteriile pot penetra pielea cauzand dermatite, eczeme, eritem (inrosirea pielii) etc.
Din acest motiv se impune mentinerea unei igiene riguroase prin spalarea si curatarea cu regularitate a pielii din zona genitala, utilizarea de produse absorbante de calitate si protejarea pielii prin aplicarea de creme speciale.

Schimbul fiecarui scutec trebuie insotit de o toaleta riguroasa a zonei genitale cu apa si sapun, sau cu spuma speciala de curatare cu pH neutru (de ex. MoliCare Skin Spuma). In special in cazul pacientilor imobilizati la pat, spuma de curatare este o alternativa eficienta si comoda, nefiind nevoie de apa. De asemenea se recomanda ca dupa efectuarea toaletei , pielea din zona genitala sa fie protejata prin aplicarea unei creme speciale (de ex. MoliCare Skin Crema) pentru a reduce riscul iritatiilor, micozelor si escarelor.

Scutece pentru incontinenta urinara/fecala
Avand o capacitate excelenta de absorbtie, scutecele pentru incontinenta MoliCare combina protectia eficienta cu delicatetea fata de piele si usurinta in aplicare.

– MoliCare Premium Elastic 5 picaturi
Scutece cu parti laterale elastice, pentru incontinenta moderata.

Noul slip pentru incontinenta MoliCare Premium Elastic se potriveste si se adapteaza la toate formele si miscarile corpului. Combinatia dintre partile laterale elastice, patentate si Sistemul resigilabil Elastic-Fix, permite o manevrare usoara si fixare sigura.

Citeste mai multe informatii sau comanda online slipul tip scutec MoliCare Premium Elastic 5 picaturi.

 

– MoliCare Premium Elastic 6 picaturi
Scutece cu parti laterale elastice, pentru incontinenta moderata pana la severa

Noul slip pentru incontinenta MoliCare Premium Elastic se potriveste si se adapteaza la toate formele si miscarile corpului. Combinatia dintre partile laterale elastice, patentate si Sistemul resigilabil Elastic-Fix, permite o manevrare usoara si fixare sigura.

Citeste mai multe informatii sau comanda online slipul tip scutec MoliCare Premium Elastic 6 picaturi.

 

MoliCare Premium Elastic 8 picaturi 

Scutece cu parti laterale elastice, pentru incontinenta severa

Noul slip pentru incontinenta MoliCare Premium Elastic se potriveste si se adapteaza la toate formele si miscarile corpului. Combinatia dintre partile laterale elastice, patentate si Sistemul resigilabil Elastic-Fix, permite o manevrare usoara si fixare sigura.

Citeste mai multe informatii sau comanda online slipul tip scutec MoliCare Premium Elastic 8 picaturi.

 

– Paturele pentru protectia asternuturilor

Paturele pentru protectie MoliNea sunt recomandate persoanelor cu incontinenta urinara si/sau bebelusilor, pentru protejarea asternuturilor/patului, adiacent utilizarii scutecului.
Paturelele pot fi folosite in permanenta, doar pe perioada noptii sau in momentul schimbarii scutecului / igienzirarii pacientilor care nu pot fi deplasati la dus.
Paturelele MoliNea asigura o protectie optima datorita stratului absorbant din fulgi de celuloza si foliei externe impermeabile – care nu permite trecerea urinei.
Citeste mai multe informatii sau comanda online paturelele MoliNea

 

– MoliCare Skin Spuma de curatare

In cazul pacientilor imobilizati,  care nu pot fi deplasati la dus, o toaleta rapida si delicata se poate efectua cu spuma de curatare MoliCare Skin. Spuma se aplica direct pe piele, lasand-o sa actioneze timp de 30 de secunde, apoi se curata zona, folosind un prosop cu textura moale.  Spuma este neutra din punct de vedere al PH-ului iar prin continutul bogat in creatina, ajuta la refacerea mecanismelor defensive ale pielii.
Citeste mai multe sau comanda online spuma MoliCare Skin

 

 

– MoliCare Skin Servetele umede 
MoliCare® Skin Servetele umede sunt realizate din materiale moale umezite cu o lotiune blanda de curatare.
Prezentare: Ambalaj resigilabil, 50 servetele cu dim. 20×30 cm.
Citeste mai multe sau comanda online servetelele umede MoliCare Skin

 

 

– MoliCare Skin Lotiune de curatare

Pentru spalarea delicata a pileii iritate ca urmare a imobilizarii prelungite sau incontinentei se recomanda lotiunea pentru spalare MoliCare Skin. Cu un continut bogat in ulei de migdale si pantenol, lotiunea ajuta la refacerea celulara, hidrateaza si hraneste in profunzime pielea. Lotiunea se foloseste pentru dus sau baie.
Citeste mai multe sau comanda online lotiunea MoliCare Skin

 

 

 

– MoliCare Skin Crema de protectie

Pielea neprotejata si expusa la incontineta, poate fi grav afectata de substantele agresive din urina si meteriile fecale, provocand iritatii (dermatite), eczeme, inrosirea tegumentului (eritem) etc. Crema MoliCare Skin protejeaza pielea prin formarea protector pe suprafata acesteia, avand un puternic efect nutritiv si hidratant, sustinand astfel mecanismele naturale de regenerare ale pielii.
Se recomanda aplicarea cremei la fiecare schimbare de scutec, dupa igienizarea zonei genitale.
Crema Menalind se va aplica numai pe pielea curata. Prin continutul bogat de acizi grasi esentiali, aminoacizi, creatina si ulei de migdale, crema regenereaza si calmeaza pielea iritata din zona genitala si fesiera.
Citeste mai multe sau comanda online crema MoliCare Skin

 

– MoliCare Skin Ulei

Uleiul profesional MoliCare Skin pentru hidratarea si ingrijirea optima a pielii, contine uleiuri naturale si vitamina E, esentiale pentru sanatatea pielii. Uleiul ajuta la refacerea pielii degradate si protejeaza impotriva dezhidratarii si iritatiilor. Produsul este usor de aplicat si se poate folosi pe suprafata intregului corp, exceptie facand zona genitala.
Citeste mai multe sau comanda online uleiul MoliCare Skin

Tipuri frecvente de incontinenta urinara

Incontinenta se manifesta sub mai multe forme, in functie de cauza declansarii acesteia si de intensitate. Desi, in majoritatea cazurilor, o persoana poate suferi doar de o singura forma de incontinenta, exista si situatii in care pacientul poate avea doua tipuri de incontinenta. Din acest motiv, este foarte importanta determinarea formei, pentru a decide tratamentul si igrijirea ulterioara.

 

incontinenta de efort (de stres)

Incontinenta de efort (de stres) apare ca urmare a slabirii tesutului conjunctiv si a muschilor perineali, ce provoaca disfunctionalitatea muschilor sfincterieni.

Aceasta forma de incontinenta este predominant intalnita la femei (90% din cazuri). La barbati, cauza principala este alterarea muschilor sfincterieni in urma operatiilor la nivelul prostatei.

Incontinenta de efort are multiple cauze: slabirea muschilor perineali cauzata de sarcina sau nasteri multiple, tulburari hormonale la menopauza, efecte secundare ale unor medicamente, obezitate, constipatie cronica, atrofiere musculara datorata varstei.

Un acces de tuse, un stranut, ridicarea unui obiect sau o simpla miscare a corpului pot antrena eliminarea necontrolata de urina.

incontinenta de imperioasa (de urgenta)

Incontinenta imperioasa (de urgenta) se manifesta prin pierderi involuntare de urina (in general in cantitati importante) insotite sau urmate imediat de senzatatia persistenta de a urina din nou.

Incontinenta de urgenta apare ca urmare a contractiilor excesive a muschilor vezicali, contractii care induc nevoia imperioasa de a urina si se intalneste cel mai des la persoanele in varsta.

In cazurile mai putin grave aceste simptome se manifesta prin urinari frecvente, dar controlate.

Atunci cand simptomele se agraveaza, eliminarea urinei nu mai poate fi controlata voluntar, rezultand incontinenta. Vezica se goleste complet sau partial, urina eliminandu-se in cantitati relativ mari.

Incontinenta imperioasa poate fi asociata cu infectii ale tractului urinar, marirea prostatei, tumori, calculi renali, boli metabolice (ex. diabet zaharat) sau afectiuni degenerative ale sistemului central nervos.

incontinenta prin prea plin

Incontinenta urinara prin prea plin este caracterizata prin pierderea involuntara de urina datorita depasirii capacitatii de retentie a vezicii urinare.

Cauza principala a aparitiei incontinentei prin prea plin este blocarea tractului urinar prin ingustarea uretrei, ca urmare a maririi prostatei la barbati sau prin existenta calculilor renali. Acest blocaj partial al uretrei duce la acumularea unui volum important de urina si la dilatarea progresiva a peretelui vezicii. Presiunea intravezicala rezultata forteaza uretra partial blocata provocand o scurgere permanenta de urina sub forma de picaturi.

In general incontinenta prin prea plin apare la barbati ca urmare a maririi prostatei dar poate surveni atat la barbati cat si la femei in cazul administrarii anumitor medicamente (de ex. betablocanti, sedative, antidepresive etc.), existentei unor boli metabolice (diabet zaharat) sau a unor afectiuni ale sistemului central nervos (ex. Parkinson, Alzheimer).

Incontinenta urinara neurogena (de reflex) apare la pacientii cu afectiuni neurologice grave si se caracterizeaza prin declansarea unei contractii spontane si involuntare a muschilor vezicii, deseori fara ca pacientul sa constientizeze nevoia de a urina. Golirea vezicii se produce automat, necontrolat si inconstient.

Incontinenta urinara neurogena apare in afectiunile neurologice (ex. Parkinson, Alzheimer) sau in leziunile medulare grave (ex. paraplegie – paralizia completa a membrelor inferioare, scleroza in placi, diverse tumori).

Cum putem preveni incontinenta?

Chiar daca sunteti predispusi la incontinenta puteti stopa aparitie acesteia si ameliora efectele nedorite prin respectarea catorva reguli simple.

Alimentatia sanatoasa si digestia regulata

O hrana bogata in fibre (ex. cereale, fructe si legume proaspete) asigura un bun tranzit intestinal. In acest fel evitati constipatia si preveniti suprasolicitarea si slabirea musculaturii pelviene. Exercitii fizice regulate (ex. incordarea repetata a sfincterului anal pentru cateva secunde) accelereaza activitatea intestinala, imbunatatind tranzitul.

Consumul suficient de lichide

Chiar daca suferiti de incontinenta, consumul unei cantitati suficiente de lichide este obligatoriu pentru a evita constipatia si a asigura o functionare normala a vezicii. O buna diureza permite prevenirea proliferarii bacteriene in vezica si infectiile urinare. Se recomanda in special consumul de ceaiuri de plante si fructe sau apa plata. Evitati consumul in exces de sucuri de fructe si legume, ceai negru, cafea sau bauturi alcoolice cu efect diuretic. In special pacientii in varsta trebuie sa consume o cantitate adecvata de lichide deoarece senzatia de sete se diminueaza odata cu varsta.

Activitatea fizica

Practicati activitati sportive adecvate, in care sa evitati exercitarea presiunii asupra musculaturii pelviene, precum inotul, dansul, mersul pe bicicleta. Acestea pot imbunatatii simtitor simptomele incontinentei. Chiar si in activitatile zilnice este important ca miscarile sa fie efectuate constient si corect, de exemplu mentinerea spatelui drept in momentul ridicarii unui obiect greu sau evitarea ridicarii unor greutati mai mari de 10 kg de catre femei.

Intarirea muschilor pelvieni

Antrenati-va in mod constient musculatura pelviana prin exercitii zilnice dedicate (exercitii Kegel). Acestea constau in contractii regulate si relaxari ale muschilor planseului pelvian si au rolul de a intari musculatura si de a reduce riscul pierderii necontrolate de urina. Pentru a avea rezultate exercitiile efectuate corect si cu regularitate.

Relaxarea zilnica

O buna forma psihica ajuta la depasirea cu succes a inconvenientelor incontinentei. Includeti in programul zilnic activitati care va fac placere si va relaxeaza: intalniri cu prietenii, plimbari, vizionarea unui film. Tehnici de destindere precum yoga sau meditatia se pot dovedi de asemenea utile. Indiferent la ce metoda recurgeti, important este sa derulati aceste activitati in mod regulat, de preferinta zilnic.

Imbracamintea

Imbracamintea practica, usor de descheiat se poate dovedi foarte utila in caz de urgenta, mai ales la persoanele in varsta. Alegeti haine lejere, permeabile pentru aer, din material absorbant, ce permit spalari dese si chiar fierbere. Cele mai indicate materiale sunt cele cu continut de bumbac.

Igiena personala

Prin contactul continuu cu urina si/ sau fecalele, pielea se irita iar mecanismul ei de aparare impotriva germenilor se deregleaza. Spalarile dese afecteaza in plus pielea prin deteriorarea stratului superior. De aceea, se recomanda utilizarea produselor dedicate (ex. tampoane, scutece) cu capacitate mare de absorbtie ce protejeaja impotriva umezelii si, implicit, a infectiilor.

Factori de risc in incontinenta urinara

Incontinenta este asociata cu un numar mare de factori de risc. Aceasta poate surveni la orce varsta, ca urmare a uneia sau mai multor cauze, printre care varsta, diverse infectii urinare sau marirea prostatei.

 

factori de risc in incontinenta urinara - varsta

Varsta

Odata cu varsta, functia renala sufera schimbari majore. In medie, la varsta de 60 de ani, rinichii functioneaza la jumatatea eficientei fata de varsta de 30 de ani. Totodata, apar modificari privind ritmul de formare a urinei: la persoanele in varsta, cantitatea de urina din timpul noptii este egala cu cea produsa pe timpul zilei (sau chiar mai mare noaptea), pe cand la persoanele tinere urina se formeaza in special pe timpul zilei si doar o cantitate relativ redusa pe timpul noptii.

 

In plus, se reduce capacitatea vezicii urinare, motiv pentru care persoanele varstnice merg mai des la toaleta si au o senzatie de urinare mai frecventa, nu neaparat concretizata in incontinenta de urgenta. In plus, la varste inaintate, capacitatea de golire totala a vezicii este limitata. De multe ori, la femei, cauza o reprezinta asa-numita vezica hipoactiva, iar la barbati este deseori vorba despre o ingustare a uretrei din cauza unei hipertrofii benigne de prostata. O golire insuficienta a vezicii urinare duce la formarea de urina reziduala, ceea ce poate duce la aparitia de infectii ale vezicii.

 

Un alt factor care amplifica riscul aparitiei incontinentei este alterarea functiilor cerebrale la persoanele varstnice care pot dezvolta in timp diverse forme de dementa (ex. Alzheimer).

 

Infectii urinare

Odata cu inaintarea in varsta mucoasa vezicala, uretrala si vaginala se subtiaza, fiind mai expusa la infectii si leziuni. Dimensiunea redusa a uretrei si pozitia orificiului uretral in apropierea vaginului cresc gradul de risc al infectiilor urinare si uretrale la femei. Bacteriile pot patrunde cu usurinta in tractul urinar si mai departe in vezica provocand infectii caracterizate prin urinari frecvente. De asemnenea, musculatura peretilor vezicii se slabeste favorizand aparitia incontinentei.

 

Modificarea pozitiei organelor pelviene la femei

In cazul femeilor cu tesut conjunctiv slabit, uterul isi poate modifica pozitia normala, exercitand astfel presiune asupra vezicii si uretrei. Aceste anomalii de pozitie conduc deseori la o evacuare dificila a urinei din vezica. Aceasta situatie apare cel mai frecvent la femeile cu nasteri multiple in antecedente.

 

factori de risc in incontinenta urinara - marirea prostatei

Marirea prostatei

Prostata este o glanda situata la baza vezicii urinare in jurul uretrei. Cu varsta, aceasta glanda poate suferi modificari marindu-se, ingustand uretra si ingreunand evacuarea urinei din vezica.

Consecintele sunt: senzatia nevoii de a urina foarte des, evacuarea partiala a vezicii, infectii urinare repetate insotite de iritarea mucoasei vezicale si incontinenta.

 

Slabirea peretelui pelvian

Obezitatea afecteaza muschii pelvieni si creste riscul aparitiei incontinentei. Ridicarea obiectelor grele favorizeaza de asemenea declansarea incontinentei, in special la femei. De aceea, evitati sa ridicati greutati mai mari de 10kg.

Afectiuni cronice ale cailor respiratorii precum astmul sau bronsita cronica afecteaza prin accesele repetate de tuse muschii pelvieni si capacitatea de contractie a sfincterului.Tratamentul bolii de baza ca si antrenarea musculaturii planseului pelvian pot constitui aici o solutie.

 

factori de risc in incontinenta urinara - medicamente

Medicamente

Anumite medicamente pot declansa sau agrava incontinenta. Printre acestea se numara medicamente administrate in controlul tensiunii (ex. betablocanti), antidepresive, antihistaminice, diuretice, sedative etc.

In aceste cazuri este necesar sa consultati medicul.

Deseori incontinenta se manifesta dupa interventii chirurgicale (operatii), accidente, boli grave dar de cele mai multe ori nu este de durata.

 

Constipatie cronica

La pacientii cu constipatii repetate se exercita presiune asupra vezicii, ceea ce favorizeaza aparitia incontinentei. O evacuare fortata, continua, a materiilor fecale poate afecta musculatura planseului pelvian si sistemul de inchidere al vezicii (sfincterul). In momentul inlaturarii cauzei de baza, constipatia, dispar si simptomele incontinentei.

 

Probleme psihice

Multipli factori pot declansa sau agrava incontinenta prin actiunea lor asupra psihicului. Printre acestia se numara evenimente traumatizante (ex. decesul unei persoane apropiate), izolarea sociala, depresiile etc.

Cum tratam incontinenta?

aca suferiti de incontinenta, medicul dvs. este prima persoana careia trebuie sa va adresati. Nu neglijati, din pudoare, sansa de a diagnostica si trata la timp incontinenta.

Puteti contribui la stabilirea diagnosticului corect oferind medicului indicatii despre:

– Ce a declansat pierderea de urina (acces de tuse, ras, miscare brusca, etc.)

– Frecventa pierderilor de urina si cantitatile

– Forma sub care se pierde urina: jet, picaturi, etc.

– Existenta eliminarilor voluntare de urina

Intre 80% si 90% dintre cei afectati de incontinenta au observat o imbunatatire a simptomelor dupa ce au urmat un tratament. In continuare, puteti afla despre metodele de tratament indicate persoanelor cu incontinenta.

Trainingul de toaleta

Evacuarea vezicii la anumite ore poate fi „programata”. Stabiliti intervale fixe in care sa incercati sa eliminati voluntar urina, astfel vezica se va adapta acestui ritm iar pierderile involuntare vor fi evitate. Puteti incepe trainingul, programand in primele doua saptamani frecventarea toaletei la fiecare doua ore pe timpul zilei. Puteti creste numarul vizitelor la toaleta (de ex. dupa mese) dar nu mai mult de 10 intr-o zi.

Cu timpul, puteti reduce frecventa dar incercati sa respectati programul stabilit chiar daca nu simtiti nevoia de a urina.

cum tratam incontinenta - scutece absorbante

Folosirea produselor igienice

In ciuda eficientei anumitor metode de tratament exista situatii in care utilizarea produselor igienice absorbante precum tampoanele sau scutecele pentru adulti nu poate fi evitata. Aceste produse confera maximul de siguranta si confort, imbunatatind simtitor calitatea vietii persoanelor afectate.

Intarirea musculaturii pelviene

Antrenarea musculaturii pelviene ce sustine vezica s-a dovedit foarte eficienta in tratamentul incontinentei de efort si de imperiozitate. Exista o serie de exercitii simple cunoscute sub numele de exercitii Kegel care constau in contractia si relaxarea succesiva si controlata a muschilor pelvieni. O alta solutie pentru intarirea musculaturii poate fi stimularea electrica.

Condomul urinar

O solutie pentru pacientii de sex masculin este purtarea condomului urinar. Confectionat din latex, acest echipament medical este compus dintr-un tub de plastic la care este conectata o punga de colectare a urinei. Acesta se fixeaza pe picior la persoanele mobile, si de pat la pacientii imobilizati sau pe timpul noptii.

Sonda urinara

Evacuarea lichidului din vezica cu ajutorul sondei urinare se practica in special la persoanele cu incontinenta severa. Procedeul de sondare se efectueaza numai de catre personalul medical calificat si consta in introducerea unui tub subtire prin uretra in vezica. Prin intermediul lui, urina este colectata intr-o punga urinara fixata pe picior in cazul persoanelor mobile sau de pat. Purtarea continua a unei sonde urinare trebuie insa evitata datorita riscului mare de infectie.

cum tratam incontinenta - medicamente

Tratamentul medicamentos

In functie de tipul incontinentei se pot administra diferite medicamente care sa previna contractiile premature ale vezicii si cresterea presiunii in cazul incontinentei de efort sau care sa stimuleze muschii sfincterieni la persoanele cu incontinenta imperioasa.

 

Interventia chirurgicala

In special acolo unde exista modificari anatomice se poate interveni chirurgical pentru inlaturarea incontinentei.

Cum apare incontinenta urinara?

Eliminarea voluntara a urinei (mictiunea) se invata inca de la inceputul vietii, pe baza unui mecanism ce coordoneaza activitatea muschilor sfincterieni si functiile vezicii.

Acumularea de urina determina cresterea presiunii intravezicale, aceasta fiind maxima atunci cand cantitatea de lichid atinge capacitatea vezicii (aprox. 300 – 500ml). Informatiile referitoare la volumul de urina acumulat in vezica sunt transmise spre centrii nervosi de la nivelul creierului si in acest moment survine decizia constienta de a urina.

Impulsul se transmite de la creier catre vezica prin intermediul centrilor nervosi localizati la nivelul maduvei spinarii, moment in care vezica se contracta, muschii sfincterieni se relaxeaza si urina este eliminata. Astfel, eliminarea urinei are loc in mod constient.

Pierderi involuntare de urina pot aparea atunci cand pacientul prezinta:

– disfunctionalitati ale muschilor vezicii ce duc la o contractare involuntara a acesteia;
– infectii ale tractului urinar;
– afectiuni ale perineului (ex. slabirea muschilor perineali);
– marirea prostatei;
– tulburari de metabolism (ex. diabet zaharat)
– afectiuni neurologice (ex. leziuni ale maduvei spinarii)
– administrarea anumitor medicamente (ex. betablocanti, sedative, antidepresive)

In consecinta, incontinenta urinara nu reprezinta o boala in sine, ci manifestarea unei afectiuni de baza care trebuie identificata si tratata medical.
Incontinenta urinara este clasificata in functie de tip si grad de severitate in incontinenta usoara, moderata si severa.

Cum stabilim marimea potrivita a scutecului?

Chiar daca este tinuta sub tratament, incontinenta severa necesita in plus respectarea unor reguli de igiena personala aparte. Persoanele cu incontinenta pot avea o igiena corespunzatoare folosind produse tip scutece absorbante, speciale pentru adulti (cunoscute popular sub denumirea de pampers pentru adulti). Acestea confera o protectie excelenta datorita materialului cu capacitate mare de absorbtie, impiedica scurgerile si protejeaza impotriva mirosurilor neplacute. Astfel, pielea ramane uscata, fara iritatii sau roseata.

Eficienta scutecului de incontinenta este strict influentata de alegerea masurii potrivite. Pentru a fi siguri ca scutecul protejeaza cat mai bine, multi pacienti sau apartinatori aleg o marime mai mare, presupunand ca va contine mai mult corp absorbant (direct proportional cu marimea) si, implicit, va absorbi mai bine decat unul mai mic. Aceasta practica nu este recomandata din mai multe motive:

  • scutecul trebuie sa se fixeze perfect pe corp, asemeni lenjeriei intime: sa acopere integral suprafata ce necesita protectie si sa nu fie prea larg sau prea stramt
  • daca scutecul este prea mare, lichidul se va scurge prin locurile neacoperite; astfel, chiar daca suprafata de absorbtie este mare, lichidul nu va fi inmagazinat in corpul absorbant, deci scutecul nu va putea proteja eficient
  • pe de alta parte, daca scutecul este prea mic, pot aparea o serie de inconveniente:
  • o nu se va lipi corespunzator in lateral si se poate desprinde datorita presiunii prea mari;
  • o nu reuseste sa acopere integral suprafata corpului pe care trebuie sa o protejeze si nu poate retine toata cantitatea de lichid;
  • o pielea nu mai respira si atunci se poate irita

In concluzie, la fel ca in cazul oricarui articol de imbracaminte, produsul pentru incontinenta trebuie sa aiba marimea potrivita celui care il poarta. Numai atunci se vor elimina scurgerile, iar pacientul va fi in siguranta pe durata folosirii scutecului. Marimea potrivita fiecarui pacient se stabileste foarte usor:

Pasul 1: care este masura taliei?

Masurati cu un centimetru circumferinta taliei pacientului. In functie de valoarea obtinuta, veti putea putea alege marimea potrivita (S, M sau L).

Pasul 2: incadrati masura obtinuta in unul din intervalele de mai jos.

In tabelul urmator sunt prezentate cele 4 marimi si cirfumferintele corespunzatoare fiecareia:

MarimeCircumferinta talie
S70 – 90 cm
M85 – 120 cm

L

XL

115 – 145 cm

140 – 175 cm

 

In cazul in care numarul gasit este intre 2 marimi, va rugam sa o alegeti cea mai mica (ex:. pentru 75 cm alegeti marimea S).

Cum aplicam mai usor scutecul de incontinenta?

Scutecele de unica folosinta pentru incontinenta permit pacientului sa duca o viata cat mai aproape de normalitate. Aceste produse protejeaza discret si eficient (au capacitate mare de absorbtie, se fixeaza perfect pe corp, sunt confortabile si neutralizeaza mirosurile neplacute) si in acelasi timp, protejeaza pielea impotriva iritatiilor.

Scutecele pentru incontinenta sunt, de asemenea, esentiale in ingrijirea pacientilor imobilizati la pat: procesul de ingrijire si igiena este simplificat considerabil pentru persoana care ingrijeste bolnavul, iar pielea pacientului ramane uscata, fara iritatii, alergii si alte complicatii ale pielii.

 

Aplicarea scutecului de incontinenta – Pacient culcat (ex:. persoane imobilizate la pat, pacienti cu escare)

 

Aplicare scutec incontinenta - pacient culcatIn cazul in care aplicati scutecul pacientul fiind culcat, asezati-l in pozitie laterala, pe o parte.
Inainte de a fi aplicat, scutecul se despatureste si apoi se pliaza pe linia mediana, formand un fel de „barcuta”. Astfel, cele doua volanase elastice laterale din interiorul scutecului se vor orienta vertical, impiedicand scurgerea urinei prin lateral.
Aplicati scutecul dinspre fata spre spate. Partea din spate a scutecului este intotdeauna cea de care sunt atasate benzile adezive. Se aseaza simetric partea din spate (linia punctata a scutecului sa se suprapuna peste linia cloanei vertebrale) si apoi se intoarce pacientul pe spate. In aceasta pozitie se intinde si partea din fata a scutecului, se aduc aripioarele laterale ale partii din spate peste cea din fata si se lipesc benzile adezive.
Lipirea benzilor se face incepand cu cele de sus, intr-o pozitie usor oblica.
La final, scutecul trebuie sa se muleze pe corp fara a fi prea larg (pentru a evita scurgerile) sau prea stramt (pentru a evita tensionarea si ruperea lui sau restrictionarea miscarilor).
Benzile adezive sunt resigilabile, permitand desfacerea scutecului pentru a pansa o eventuala escara sau pentru folosirea toaletei in cazul pacientilor mobili.
Atunci cand doriti sa desfaceti scutecul trebuie sa aveti grija sa desprindeti numai banda adeziva alba, partea albastra ramanand in locul in care ati fixat-o initial.

 

Aplicarea scutecului de incontinenta – Pacient aflat in picioare

Aplicare scutec incontinenta - pacient in picioareIn cazul aplicarii scutecului in pozitia „in picioare”, se respecta aceleasi reguli. Diferenta va fi ca, dupa ce se pozitioneaza partea din spate a scutecului, este indicat ca pacientul sa se sprijine cu spatele de un perete pentru a-si elibera mainile si a putea fixa usor benzile adezive (daca iti fixeaza singur scutecul). Pentru cei deja experimentati, scutecul se poate aplica in picioare si fara sprijin.

Pana cand aplicarea corecta va fi deprinsa, pentru o protectie suplimentara a patului la pacientii imobilizati se pot utiliza si paturele absorbante de unica folosinta (aleze). Deoarece acestea nu contin polimer superabsorbant care sa transforme urina in gel, aleza trebuie schimbata de fiecare data cand se uda.

 

 

 

Ce trebuie sa stii despre scutecele pentru adulti?

Incontinenta, pierderea involuntara de urina, ocazionala sau permanenta, in cantitate mica sau insemnata, este de multe ori o problema stanjenitoare si greu de destainuit. Multe dintre persoanele afectate refuza sa vorbeasca despre acest subiect, simtindu-se jenate si considerand ca sunt singure in aceasta situatie. In realitate aceasta afectiune este destul de raspandita si afecteaza aproximativ 5% din populatia totala, acest procent crescand simtitor dupa o anumita varsta, in special in cazul femeilor. Incontinenta in sine nu este o afectiune care sa va puna viata in pericol dar, fara o ingrijire adecvata, poate afecta profund calitatea vietii, ducand deseori la tulburari emotionale, izolare si chiar depresie.

 

In anumite cazuri, in ciuda incercarii diferitelor tratamente, incontinenta nu poate fi vindecata. Pentru aceste situatii exista o gama variata de produse igienice, de unica folosinta, care pot usura toaleta zilnica si imbunatati simtitor calitatea vietii. Aceste produse se aleg in functie de gradul de incontinenta, grad stabilit dupa cantitatea de urina eliminata intr-un interval de 4 ore. Astfel:

  • in incontinenta usoara se pierd mai putin de 100 ml in 4 ore
  • in incontinenta moderata 100-200 ml
  • in incontinenta severa pe timpul zilei 200-300 ml
  • in incontinenta severa pe timpul noptii peste 300 ml.

 

Daca in cazul incontinentei usoare si moderate puteti folosi tampoane cu diverse capacitati de absorbtie, fixate cu pantalonasi speciali din plasa, in cazul incontinentei severe precum si la pacientii imobilizati, scutecele pentru adulti (cunoscute sub denumirea de pampers pentru adulti) sunt varianta igienica cea mai sigura si cea mai des folosita.

Pentru a va putea baza pe scutecul folosit este nevoie sa alegeti masura potrivita, sa il aplicati corect si sa il schimbati la timp.

Cum alegem marimea potrivita?

Multe persoane au tendinta sa aleaga o marime mai mare decat cea necesara din dorinta de a avea un produs cu o capacitate de absorbtie superioara. In realitate, un scutec prea mare nu se fixeaza perfect pe corp, alunecand sub greutatea urinei si ducand la scurgeri prin partile laterale, ceea ce conduce la perceptia gresita ca produsul este nesatisfacator.

Spre deosebire de scutecele pentru copii, cele pentru adulti se aleg in functie de circumferinta taliei masurata in centimetri, in general fiind disponibile 3 marimi diferite:

  • S pentru circumferinte de 50 – 80 cm
  • M pentru 75 – 120 cm
  • L pentru 100 – 150 cm.Trebuie retinut de asemenea ca un scutec mai gros nu ofera neaparat o protectie mai buna. Corpul absorbant al scutecelor este format din fulgi de celuloza si granule de polimer superabsorbant. Capacitatea de absorbtie a unui scutec depinde de cantitatea de polimer continuta, cu cat aceasta este mai mare cu atat scutecul poate absorbi mai mult lichid. Rolul polimerului superabsorbant este de a ingloba urina si a o transforma in gel, impiedicand astfel umezirea suprafetei scutecului chiar si sub actiunea greutatii corpului. In acelasi timp, polimerul superabsorbant contine molecule care neutralizeaza mirosurile neplacute, facand astfel posibila pastrarea scutecului pentru mai multe mictiuni. Pe de alta parte, un scutec cu continut mare de celuloza, oricat de voluminos si absorbant ar parea, nu va putea retine decat o cantitate redusa de urina. In momentul in care celuloza se imbiba cu lichid, suprafata scutecului va ramane umeda, afectand pielea iar produsul va incepe sa curga la urmatoarea mictiune.
    Mai multe detalii despre alegerea marimii potrivite gasiti aici.

    Cum aplicam corect scutecul?
    Fie ca vorbim despre persoane active cu incontinenta, care isi vor aplica singure scutecul, fie ca vorbim de persoane ce ingrijesc pacienti imobilizati, deprinderea aplicarii corecte necesita cunoasterea unor „mici trucuri”. Nu va impacientati daca nu reusiti sa aplicati perfect scutecul de la prima incercare, dupa cateva aplicari veti deprinde tehnica  corecta.

Aflati cum se aplica scutecele la pacientii in pozitia culcat sau in picioare.

Cand trebuie schimbat scutecul?

 

Cand se schimba scutecul pentru incontinentaDeoarece cantitatea de urina precum si frecventa urinarii difera de la un pacient la altul, scutecele se pot schimba la intervale ce variaza intre 5 si 7 ore, putand fi necesare in medie 3-4 scutece pe zi.

Alcoolul, cafeaua, indulcitorii artificiali, bauturile carbogazoase, citricele, dulciurile, pot influenta atat cantitatea de urina, cat si frecventa cu care aceasta se elimina. De asemenea, o serie de medicamente, cum ar fi diureticele si medicamentele care relaxeaza peretii vezicii urinare, agraveaza si ele incontinenta.

Momentul schimbarii scutecului este mai usor de stabilit pe masura ce castigati experienta, la inceput este insa util sa va orientati dupa indicatorul de umiditate – banda punctata, de culoare albastra de pe folia exterioara a scutecului. Cand aceasta banda se sterge complet, scutecul si-a atins capacitatea maxima de absorbtie si trebuie schimbat.

Pastrarea timp de mai multe ore a scutecului este posibila datorita lipsei mirosului in cazul urinii normale si in acelasi timp datorita moleculelor de neutralizare a mirosului existente in componenta scutecului. Mirosul neplacut apare dupa mai multe ore (10-12 ore), atunci cand o cantitate prea mare de urina este acumulata si bacteriile incep sa o descompuna, generand un miros neplacut pronuntat, de amoniac.

In cazul incontinentei fecale insa, schimbul scutecului nu trebuie amanat, atat datorita mirosului cat si datorita actiunii agresive a materiilor fecale asupra pielii.

Importanta igienei pentru pacientul incontinentSchimbul fiecarui scutec trebuie insotit de o toaleta riguroasa a zonei genitale cu apa si sapun sau cu spuma speciala de curatare cu PH neutru (de ex. MoliCare Skin Spuma). In special in cazul pacientilor imobilizati la pat spuma de curatare este o alternativa eficienta si comoda, nefiind nevoie de apa. De asemenea se recomanda ca dupa efectuarea toaletei pielea din zona genitala care vine in contact cu urina sa fie protejata prin aplicarea unei creme speciale (de ex. MoliCare crema) pentru a reduce riscul iritatiilor, micozelor si chiar a escarelor (rani deschise, produse in urma unei imobilizari de durata).

Fie ca sunteti pacient sau apartinator, problema achizitionarii unui scutec de incontinenta este intotdeauna delicata. Internetul este o metoda usoara, comoda si discreta de a obtine produsul dorit. Accesand www.scutece-acasa.ro sau apeland numerele de telefon dedicate (021/ 204.94.95 si 0753/ 095.312) beneficiati de un serviciu profesionist de livrare la domiciliu a scutecelor pentru adulti la preturi de hypermarket. De asemenea va punem la dispozitie oferte speciale precum si sfaturi practice legate de produse si ingrijirea persoanelor cu incontinenta.

Pot folosi scutece pentru toate tipurile si gradele de incontinenta?

Scutecele pentru adulti sunt varianta igienica cel mai des folosita in cazul persoanelor cu incontinenta severa (urinara si/ sau fecala). Gradul incontinentei se stabileste in functie de cantitatea de urina eliminata involuntar intr-un interval de 4 ore, in cazul incontinentei severe aceasta cantitate depasind 300 ml. Pentru persoanele care sufera de incontinenta fecala, scutecele reprezinta solutia igienica cea mai indicata.

Pentru forme mai usoare de incontinenta (de ex. pierderi sub forma de picaturi) se recomanda absorbante sub forma de tampon, care se aplica pe lenjerie.

Cat de des trebuie schimbat scutecul de incontinenta la adulti?

Frecventa cu care trebuie schimbat scutecul de incontinenta difera de la o persoana la alta in functie de cantitatea de lichide consumate, greutate corporala, metabolism etc. Ca regula generala, scutecul pentru adulti se schimba la 5-7 ore, fiind necesare 3-4 scutece pe zi.

Pentru a determina mai usor momentul optim pentru inlocuirea scutecului, foloseste indicatorul de umiditate, aplicat pe folia exterioara a produsului. Cand banda de culoare albastra care contine numele si marimea produsului se sterge complet, scutecul trebuie schimbat.

Cat de discret este scutecul pentru adulti?

Scutecele pentru adulti sunt concepute nu numai pentru a absorbi scurgerile de urina si a le „lega” in corpul absorbant dar si pentru a neutraliza mirosul neplacut. Scutecele de incontinenta sunt croite „anatomic” pentru a sta fix pe corp si a fi cat mai putin voluminoase. Unele variante, cum sunt si scutecele MoliCare, au folia exterioara din material netesut (asemanator textilelor), impiedicand astfel „fosnitul” suparator care poate atrage privirile celor din jur.

Un scutec pentru adulti mai gros absoarbe mai mult si mai bine?

Nu neaparat. Scutecele pentru adulti contin doua componente de baza, celuloza si granule de polimer superabsorbant. Stratul de celuloza este cel care influenteaza grosimea scutecului dar gradul de absorbtie depinde de cantitatea de polimer superabsorbant continuta. Un scutec din fulgi de celuloza, oricat de gros si absorbant ar parea, s-ar imbiba de la prima mictiune si ar incepe sa curga. Polimerul superabsorbant inglobeaza urina, transformandu-se intr-un gel vascos, astfel incat suprafata de contact cu pielea ramane uscata chiar si sub presiunea corpului.

Pot dezlipi scutecul MoliCare, fara sa il deteriorez?

Scutecele pentru adulti MoliCare sunt concepute astfel incat partile laterale sa poate fi desfacute si lipite din nou. Daca este nevoie sa desfaci scutecul, de ex. pentru a pansa o eventuala escara sau pentru trainingul de toaleta, poti desprinde benzile adezive. Le vei putea resigila la sfarsit fara sa fie nevoie sa folosesti un nou scutec.

[/vc_gutenberg]

Exercitiile Kegel

Milioane de oameni afectati de incontinenta urinara simt ca vezica le controleaza viata. Stiai ca exercitiile Kegel pot ajuta la ameliorarea incontinentei?

 

Exercitiile Kegel…
– intaresc musculatura planseului pelvian, care actioneaza ca suport pentru uter, vezica urinara, uretra (in cazul femeilor) si rect. Acesti muschi ajuta la controlul urinar, la continenta si la functia sexuala.
– pot fi facute oriunde, oricand, inclusiv in timpul sarcinii si dupa nastere
– pot aduce beneficii atat femeilor, cat si barbatilor

 

De ce sunt exercitiile benefice?

O multitudine de factori pot slabi muschii planseului pelvian, inclusiv sarcina, nasterea, interventiile chirurgicale, varsta inaintata, efortul excesiv din cauza constipatiei sau tusea cronica si greutatea in exces.

Puteti beneficia de exercitiile Kegel daca suferiti de…
– mici pierderi de urina la efort (incontinenta de stres sau de efort) in timpul activitatilor fizice, dar si la stranut, ras sau tuse
– o senzatie puternica si subita de a urina, chiar inainte de a pierde o cantitate insemnata de urina (incontinenta imperioasa)
– incontinenta fecala

 

Atat femeile cat si barbatii pot beneficia de exercitii Kegel?

 

Si barbatii pot experimenta slabirea planseului pelvian odata cu inaintarea in varsta. Acest lucru poate duce la incontinenta, in special acolo unde a existat si o operatie de prostata.

 

Exercitiile sunt recomandate tuturor?

 

Exercitiile pot genera rezultate pozitive pentru oricine. Exista insa situatii foarte rare cand acestea nu sunt recomandate, cum ar fi existenta problemelor de retentie urinara. In aceste cazuri, nu se realizeaza golirea completa a vezicii, astfel incat nu se doreste consolidarea muschilor planseului pelvian si, implicit, posibila agravare a situatiei.

 

Cum facem exercitii Kegel?

 

Pasul 1 – Gaseste muschii potriviti
Pentru a identifica muschii planseului pelvian, opriti jetul de urina in timp ce urinate. Odata identificati, puteti face exercitii din orice pozitie, cu toate ca pentru inceput, pozitia culcat va fi mai usoara, avand grija ca vezica sa fie goala. Nu va faceti insa un obicei din a face exercitii Kegel in timp ce sunteti la toaleta. Exercitiile Kegel facute in timpul golirii vezicii pot duce la golirea incompleta a acesteia, care implicit creste riscul unei infectii de tract urinar.

 

Pasul 2 – Perfectionati-va tehnica

 

Pentru inceput, incercati sa incordati muschii timp de 3 secunde, apoi relaxati timp de 3 secunde. Cu timpul, puteti creste intensitatea exercitiilor, prin marirea treptata a perioadei de incordare pana la 10 secunde.

 

Pasul 3 – Pastrati-va concentrarea

 

Pentru cele mai bune rezultate, incercati sa incordati doar muschii planseului pelvian, evitand incordarea abdomenului, coapselor si fesierilor. Nu va tineti respiratia, respirati liber in timpul exercitiilor. Repetati de 3 ori/zi – tintiti cel putin 3 seturi a cate 10-15 repetari pe zi.

 

Cum ar trebui sa se simta exercitiile Kegel?

 

Imaginati-va ca sunteti intr-un loc aglomerat si simtiti nevoia de a elimina gaze. Muschii pe care ii punem in functiune pentru a evita acest lucru sunt muschii planseului pelvian. Femeile vor resimti o senzatie de tractiune usoara la nivelul rectului si vaginului, pe cand barbatii vor resimti o senzatie de tractiune usoara la nivelul anusului si miscare la nivelul penisului.

 

Cand sa faceti exercitii?

 

Exercitiile Kegel pot deveni parte integranta a rutinii zilnice. Pot fi facute in mod discret practic oricand, fie ca stati la birou sau va relaxati acasa pe canapea.

 

Aveti probleme?

 

Daca aveti dificultati in a face exercitiile Kegel, puteti cere indrumarea unui cadru medical pentru recomandari in izolarea si antrenarea muschilor corecti.

 

Spre exemplu, kinetoterapeutii te pot invata cum sa faci exercitiile Kegel intr-un mod corect si eficient. Cu ajutorul diferitelor tehnici pentru monitorizare si oferire de feedback, este ca si cum ati avea un antrenor personal la sala. In plus, studiile de cercetare au dovedit ca rezultatele obtinute sunt mai pozitive atunci cand acestea sunt facute sub indrumarea unui cadru specializat.

 

Cand poti astepta rezultate?

 

Daca faceti exercitii in mod regulat, rezultatele vor fi vizibile (pierderi de urina din ce in ce mai rare) in decursul a catorva saptamani, respectiv luni. Pentru beneficii sporite, exercitiile Kegel ar trebui sa devina parte integranta din rutina de zi cu zi.
Incearca si tu exercitiile Kegel pentru a iti recapata controlul asupra vezicii!

Pentru comenzi mai mari de 30 de pachete,

vă rugăm solicitați oferta personalizată!

Call Now Button